Kraanwater voor flesvoeding

Mag je nu wel of geen warm kraanwater gebruiken voor flesvoeding?

Het korte en juiste antwoord is altijd nee

De juiste manier om flesvoeding te bereiden is als volgt;
Je pakt koud kraanwater* of bronwater geschikt voor flesvoeding en warmt deze op. Dit kan door middel van een magnetron, waterkoker, au bain marie of bijvoorbeeld een flessenwarmer.
Daarna voeg je het melkpoeder toe om daarna rustig te roeren of te rollen tussen je handen.
* Let op; bij een huis met loden waterleidingen mag je nooit kraanwater gebruiken voor een baby of kinderen onder 6 jaar. Koken zal ook geen lood uit het water halen.
Dan moet je dus bronwater gebruiken.

Maar ik heb geleerd van mijn kraamverzorgster/verloskundige/consultatiebureau dat ik gewoon warm water mag pakken.
Dat gaat hier altijd prima/goed.

Ja, helaas zijn er een aantal individuen die adviseren warm kraanwater te gebruiken. Dit advies is tegen alle richtlijnen in. (zie ook onderstaand)
Ook al gaat het nu prima en zie je nu niets aan je kindje, dit betekent niet dat er nooit een negatief effect zal zijn. Bij roken of alleen gefrituurd eten zal je ook niet direct negatief effect zien, maar uiteindelijk weten we wel dat het ongezond is en dat het schadelijke gevolgen heeft. Nu niets zien betekend dus niet automatisch dat het zonder problemen kan en mag.

Hoe komen ze erbij?
Als we naar vroeger kijken was het advies anders. Tot circa 1945 werden huizen gebouwd met loden waterleidingen, vanaf 1960 mogen waterleidingen geen lood meer bevatten. Het lood lost op in water en komt zo in je drinkwater terecht. Lood is schadelijk voor de gezondheid. Kinderen tot 6 jaar, zwangeren, mensen met een slechte(re) gezondheid en ouderen mochten dus geen kraanwater drinken.
Ook is er nog een periode geweest dat er fluoride aan het kraanwater is toegevoegd, maar dit is in 1973 gestopt. Dit omdat er mensen waren die fluoride vergiftiging opliepen.

Vroeger was het dus niet goed om kraanwater te gebruiken voor flesvoeding, dit kon zelfs schadelijk zijn. Ergens is er dus ooit het bericht uitgekomen dat je kraanwater veilig kon gebruiken voor flesvoeding. Helaas hebben sommige mensen van deze berichtgeving gemaakt dat je ook warm kraanwater mag gebruiken.

Ik heb zelf het een en ander opgezocht en contact gezocht met het NCJ, dit de samenwerking van de consultatiebureaus, KNOV, ActiZ en Kenniscentrum kraamzorg gemaild. Dit zijn de overkoepelende organisaties. Over de verwarring omtrent wel of geen warm kraanwater. Uit deze mailing kwam overduidelijk naar voren: De richtlijn is koud kraanwater opwarmen. Onderstaand de reacties van de contactpersonen binnen de organisatie.

Mocht jouw contactpersoon binnen de organisatie (dus cb/verloskundige/kraamzorg) wel het advies geven om warm kraanwater te gebruiken; meld dat dit niet binnen de richtlijnen is en laat eventueel onderstaande informatie zien.

Nu nog even wat bronnen;

Het RIVM zegt dit;
https://www.google.nl/url?sa=t&sourc…74maNVF9Gkrnhg

Het voedingscentrum zegt dit;
Hoe maak ik de fles klaar? | Voedingscentrum

NCJ verwijst online naar opvoeden.nl en zegt dit;
https://www.opvoeden.nl/baby/gezondh…ng-klaarmaken/

Naar aanleiding van mijn email kreeg in onderstaande reacties terug;

Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ)

U heeft helemaal gelijk wat betreft het koude water voor gebruik bij kunstmatige zuigelingenvoeding. Zo staat het ook vermeld in de JGZ-richtlijn Voeding en eetgedrag (https://www.ncj.nl/aanbod/richtlijne…jn=4&rlpag=526). Dat betekent dat JGZ-professionals hiervan op de hoogte kunnen en moeten zijn.

 

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen(KNOV)

Wellicht is het goed om te weten dat er een e-learning (elektronische leeromgeving) E-learning kunstvoeding | Voedingscentrum Deze e-learning is bedoeld voor alle professionals in de zorg van moeder en kind. Daarin komen ook jouw opmerkingen aan bod. De KNOV beveelt het doorlopen van deze e-learning aan onder verloskundigen.

De KNOV heeft een uitgebreide visie op voeding van de pasgeborene. Voeding van de pasgeborene – Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) Daarin komt het klaarmaken van kunstvoeding niet aan bod. De verloskundige zal hierover opmaatgemaakte adviezen geven, afgestemd met de kraamverzorgende. De verloskundige gaat bij wens tot geen-borstvoeding (onder meer) uit van de volgende punten:

· De verloskundige beschouwt moeder en kind als eenheid en bevordert het (lichamelijk) contact tussen beiden, ongeacht de voedingskeuze.
· Zij informeert over de beschikbare alternatieven wanneer (volledige) borstvoeding geven niet (meer) mogelijk of gewenst is.
· De verloskundige weert actief reclame voor kunstmatige zuigelingenvoeding, flessen en spenen binnen de praktijk of het ziekenhuis.

ActiZ

Hartelijk dank voor uw oplettendheid en uw signaal.
Uw opmerking over water is volkomen terecht en al deze informatie is bekend.
Het staat duidelijk op de RIVM website en is terug te vinden in de richtlijnen op websites van de NCJ en het Voedingscentrum!
Helaas zal het ongetwijfeld soms voorkomen dat een individuele professional zich daar onvoldoende van bewust is.

Kenniscentrum Kraamzorg

Dank je wel voor je betrokkenheid. Ik stuur je hierbij een onderdeel van het protocol flesvoeding waar elke kraamverzorgende over beschikt. In het protocol wordt ook gesproken over koud water. Wbt het laten lopen van de kraan, hierover kunnen we bij de evaluatie van het protocol aandacht voor hebben en we kunnen eventueel beslissen om hier iets over te zeggen op onze site.
Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd.

 

Verder kun je bij je eigen waterbedrijf online ook vinden wat ze zeggen. 

Plaats een reactie